RECENSIES EN REACTIES

RECENSIES EN REACTIES

Recensies

18-10-2023 Colometa benefietvoorstelling Scagon Theater Schagen 

SCHAGEN – In Theater Scagon De Luxe in Schagen speelde Rosmarie Blaauboer woensdagavond de benefietvoorstelling ‘Colometa’ in samenwerking met Amnesty Schagen Hollands Kroon ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan.
Een aangrijpende geschiedenis die door Rosmarie schitterend vertolkt werd en waar je compleet in wordt meegezogen. Maar ook is het een ode aan de schoonheid van het leven en bovenal de kracht van de liefde. Rosmarie kreeg een langdurige, staande ovatie van het publiek.
De opbrengst is bestemd voor moeders en kinderen in het door oorlog getroffen Oekraïne.
Recensie Noordkop Centraal Kitty Mertz.
Klik hier voor de hele recensie.

6 juli 2014 Amsterdam Geelvinck Hinlopen Huis 

Colometa laat niet meert los
Vanaf het allereerste moment hangt het publiek aan Blaauboers lippen, die precies de juiste toon weet te raken om het publiek tot einde te boeien. Heel sterk is haar natuurlijke en ingetogen spel waarmee ze haar personage Natalia karakter geeft, maar ook ruimte laat voor fantasie om ons met haar te identificeren. Het is een kunst om in een monoloog van anderhalf uur een verhaal zo levendig tot de verbeelding te doen spreken. Eenvoud en intimiteit, maken Colometa tot een roman die je niet meer loslaat.
Universele kracht
Waar Het Achterhuis van Anne Frank nog een coming of age verhaal blijft, is La Plaça del Diamant een echte Bildungsroman, waarin we de traumatiserende gevolgen van een oorlog zien, maar ook hoe Natalia daarna gelouterd op haar leven terugkijkt. Dit geeft het verhaal naar mijn idee een enorme universele kracht, die Blaauboer in haar monoloog op het toneel heeft weten te brengen. Colometa is in al zijn eenvoud zeer indrukwekkend.
Klik hier voor de hele recensie.
Saskia Elise. toneelblog.nl

16 jan. 2015 Synagoge van Borne

Uitstekende monoloog van Rosmarie Blaauboer. Kijken naar een monoloog over de eenvoudige vrouw Colometa is een belevenis. Rosmarie Blaauboer slaagt erin de volledige aandacht van haar publiek een uur en veertig minuten lang vast te houden. Je ziet geen toneelspeelster die Colometa speelt, Rosmarie Blaauboer is Colometa. Door haar manier van vertellen en spelen slaagt ze erin om zowel Colometa, haar man, haar kinderen en haar tweede man levensecht voor je te zien. Een prestatie die weinigen haar nadoen. Mocht zij nog eens in Borne optreden, ga dan kijken. Zij verdient een groot publiek.
Recensie 17 jan 2015 in ‘Wat Borne Boeit’

Reacties

2022

9 en 10-5-2022     Locatietheater Johanna’s Bos
Met veel bewondering kijken we terug op wat Rosmarie bij ons heeft neergezet. De reacties uit het dorp zijn lovend. Van mensen die het zo ontzettend knap vonden en die helemaal mee gingen in het verhaal. Ook de urgentie van het stuk werd benoemd.
Tine van Wel. Locatietheater Johanna’s Bos

10-5-2022         Locatietheater Johanna’s Bos, Anna Paulowna polder

Heel hartelijk dank voor uw schitterende en adembenemende voorstelling ‘Colometa’. We zagen u zondag bij Tine van Wel. Het was voor mij een deel verwerking van de oorlog nu. Heel persoonlijk en meeslepend. Graag zou ik ook nog eens uw voorstelling over Emily Dickinson zien. Haar heb ik leren kennen door de cd van Carla Bruni. Zij heeft verschillende gedichten van Emily Dickinson op muziek gezet en gezongen.
Henriette vd Winden-Roggeveen

9-5-2022            Locatietheater Johanna’s Bos

Voor de tweede maal heb ik Colometa gezien. Fantastisch weer.
Ik heb genoten van begin tot eind.
Jos Zonneveld

3-4-2022            Cultuurschuur Wieringerwerf

Zondag 3 april zag ik de indrukwekkende voorstelling Colometa van Rosmarie Blaauboer. Ik heb ademloos zitten kijken en ging helemaal op in haar verhaal. Helaas is het onderwerp heel actueel met de oorlog in Oekraïne en daarom zo waardevol dat het gespeeld en gezien wordt.
Tine van Wel

3-4-2022            Cultuurschuur Wieringerwerf

Genoten van jouw spel zondag! Indrukwekkend stuk. Piet en ik zijn ook benieuwd naar jouw andere monoloog over Emily Dickinson. Mocht je deze spelen dan komen we graag.
Klazien Hoekenga

2017

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht

Dank je voor de prachtige voorstelling, die je hier in ons zaaltje van Theater 450 hebt gegeven. Ik heb zoveel goede reacties gehad. Je voelde ook dat het publiek helemaal met jou het verhaal ingetrokken werd. Het is echt een aanrader voor iedereen, die van taal en verhaal houdt. Het spel was geconcentreerd, mooi, nergens te veel. Een prestatie ….. nog hartelijke dank.
Marieke van Leeuwen

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht

Rosmarie, mijn vrouw en ik hebben zondag j.l. genoten van je voordracht ‘Colometa’ in het Vestzaktheater 450 van Marieke van Leeuwen te Dordrecht. Het was op bepaalde momenten heel ontroerend, we moesten soms echt even slikken! Met ‘Colometa’ wijs je ook nog sterk naar de actualiteit in Barcelona e.o. Je spel is sterk en meeslepend en het prachtige articuleren maakt de gehele tekst goed verstaanbaar. Zelfs voor mij, terwijl ik mijn “oortjes” vergeten had.( ben bijna 90 jr.). Mede door je uitstraling, je bewegen en het spel met zand, bladeren en de schelp, werd de voordracht. Prachtig poëtisch!
Mede namens mijn vrouw veel dank voor de mooie middag.
Corrie en Wim Jilleba

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht

Graag wil ik proberen onder woorden te brengen wat mij trof in je optreden en waarom ik ervan onder de indruk was. Dat was vooral de manier waarop ik via de monoloog zo direct werd geconfronteerd met de gevolgen voor de individuele mens van zo’n burgeroorlog, in dit geval de Spaanse. Zoals iemand buiten wil en schuld eigenlijk wordt meegesleept in zo’n drama, dat (helaas) ook nog steeds actualiteitswaarde heeft. Het is een aangrijpend verhaal, dat je op ingetogen en daardoor indringende manier brengt. Het ogenblik van de wanhoop, als Colometa op zoek gaat naar zoutzuur, vond ik een dramatisch hoogtepunt. Sommige gebeurtenissen deden mij denken aan de verhalen van mijn Griekse schoonouders, die de burgeroorlog daar (1946-1949) hebben meegemaakt, familieleden hebben verloren en ook een hongerperiode hebben doorgemaakt.
Kees Klok

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht

De voorstelling ‘Colometa’ heeft mij geraakt. Van het begin tot het eind wist Rosmarie mij te boeien, te ontroeren en mee te voeren in dit kleine en tegelijkertijd grote verhaal. Een verhaal over de impact van een burgeroorlog maar ook over overwegingen en gevolgen van keuzes uit liefde, ideologie of wanhoop. Een voorstelling zo mooi, dat ik hem iedereen gun.
Matty van Loon

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht

‘Colometa’ is het levensverhaal van een jonge vrouw uit Barcelona ten tijde van de Spaanse burgeroorlog. Het mooie taalgebruik en de eenvoudige vormgeving waarmee Rosmarie het tijdsbeeld schetste en emoties wist over te brengen zorgden ervoor dat ik een uur en drie kwartier geboeid heb zitten luisteren en aan het eind tot tranen toe geroerd was. Als je in de gelegenheid bent deze voorstelling bij te wonen moet je dit zeker doen. Ik heb het beleefd als een bijzondere ervaring.
Brigitte Raaijmaakers

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht 

Deze monoloog boeide van begin tot eind (jammer dat er een pauze was, maar dat kan natuurlijk niet anders) en dat kwam door de opbouw van het verhaal en de manier waarop jij dat bracht: voor mij subliem! Wat me is bijgebleven is het weinig aantal hulpmiddelen die jij kennelijk nodig hebt om er een meer dan sprekend geheel van te maken: de acties met je vest en later met ‘de trouwjas’ en de muziek. De laatste tonen in je voorstelling ontroerden me en mij niet alleen. Je kon het merken aan het staande eindapplaus. De opbouw en uitvoering van de monoloog en daarbij het gebruik van de verschillen in je stem was zo natuurlijk, dat het gewoon ‘vertrouwd’ aanvoelde.
Frans Kik.

19-11-2017       Theater 450 Dordrecht 

Een prachtige voorstelling, heel knap hoe je iedereen muisstil en geboeid kon laten luisteren naar het bewogen levensverhaal van Colometa.
Ook heel knap hoe je de overgang naar de pauze wist te maken, zodat iedereen na de pauze meteen weer in het verhaal werd getrokken door de muziek. Hoewel ik het boek meteen wilde bestellen, aarzel ik nu omdat het door jou al zo mooi verteld is dat het lezen ervan misschien tegenvalt. Nogmaals hartelijk dank voor deze bijzondere middag.
Marijke Brand

2016

12-11-2016       Theater Colometa, Amsterdam

Dank je wel voor de wonderschone voorstelling, het raakt me diep in mijn hart.
Astrid Keijser

11-11-2016       Huis Kernhem, Ede

‘LOS’, expositie beeldende kunst, poëzie en toneel
We kijken terug op een prachtige voorstelling van Colometa en koesteren deze avond als een bijzonder moment.
Marcel en Mieke Verbrugge
Marcel Verbrugge, Initiatiefnemer en organisator van project ‘LOS.’

11-11-2016       Huis Kernhem, Ede

‘LOS’, expositie beeldende kunst, poëzie en toneel
Je optreden was fantastisch! Knap gedaan gezien de lappen tekst. Mooi verhaal en prachtig verbeeld! Hoop je weer te zien in een nieuwe monoloog.
Gerhard de Groot, beeldend kunstenaar, project ‘Los’

06-11-2016       Theater Colometa, Amsterdam

Wat was het een aangrijpende middag, prachtig intens vertel je dit schitterende verhaal. Met zuivere kleine middelen, zoveel emotie teweeg brengen is héél knap. Fijn om te zien dat je na al die jaren dit mooie ‘vak’ nog zo beheerst.
Christiaan Nortier en Marjan Geveling

06-11-2016       Theater Colometa, Amsterdam

Onze complimenten voor de fijne ontvangst, het intieme en kleinschalige karakter en de grootsheid van jouw optreden. We hebben ademloos geluisterd en werden door jou meegenomen naar Barcelona. Sprekend voor mezelf, alsof ik midden in een film aan de zijlijn zat en toekeek naar jouw wereld, naar jouw leven, de bijzondere en aangrijpende gebeurtenissen. De intensiteit, jouw mimiek en het volledig ‘in je rol’ zitten alsof jij niet Roos was (en tegelijkertijd ook juist weer wel), het ingetogen ‘acteren’, zonder dat ik in de gaten had dat ik naar een toneelvoorstelling zat te kijken. Het maakte dat ik met stille verwondering naar jou heb gekeken en geluisterd. Je hebt Natalia tot leven gebracht. We bewonderen je lef en talent om zo heel ‘dichtbij en tastbaar’ zo groots te kunnen acteren.
We hebben uitgebreid na zitten praten over jouw talent, wat echt een groot publiek verdient. We blijven je volgen, waar dan ook!
Elisabeth van Tuil en Paul Kotvis

21-02-2016       Honig Breethuis, Zaandijk

Wat een zondagmiddag bracht je mij en alle mensen, een hoogtepunt in de Salon van het Honig Breethuis. Een schitterend verhaal, een verhaal dat er toe doet, gebracht met zoveel intensiteit en gevoeligheid dat ieder woord door jou gebracht rechtstreeks mijn ziel aansprak; na het boek en de voorstelling die ik bezocht in museum Kranenburgh in Bergen een waar hoogtepunt! Dank je. Ik hoop van harte dat velen ervan zullen weten.
Riet Alons, programmeur van het Honig Breethuis

2015

01-11-2015       Theater Colometa, Amsterdam

Prachtig ontroerend en zo beeldend. Het is alsof ik het Plaça del Diamant ken, of ik er gelopen heb in Colometa’s schoenen en nu een leven rijker ben.
Katja Vos

01-11-2015       Theater Colometa, Amsterdam

Nogmaals dank voor de prachtige en ontroerende voorstelling. Ik was er nog dagen mee bezig. Zo bijzonder hoe je haar neer hebt gezet met al die fasen van haar leven, trauma’s en verwerking ervan met haar ultime schreeuw. Colometa, duifje eindelijk bevrijd.
Marian Kuiper

01-11-2015       Theater Colometa, Amsterdam

Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal. Prachtig mooi gebracht! Ontroerend en aangrijpend. Een aanrader!
Mireille Chateau en Michèle Harteveld

31 -10-2015  Theater Colometa, Amsterdam

Wij hebben allebei erg genoten van je voorstelling. De sfeer en de beelden zitten nog in mijn hoofd. Ontroerend, droevig, spannend en uiteindelijk toch een happy end. Heel mooi gemaakt.
Elly Heiligers en Frist Wielaard

25-05-2015       Instituto Cervantes, Utrecht

Gracias, Rosmarie, voor je vriendelijke woorden. Wij hebben zeer genoten van je voorstelling. Je weet, ik was echt ontroerd. Ik zal de voorstelling zeker aanbevelen.
Hoop je gauw weer eens bij ons te zien. Dank voor je prachtige werk! Un abrazo,
Isabel ClaraLorda Vidal, directeur Instituto Cervantes

25-05-2015       Instituto Cervantes, Utrecht

Wij vonden het ook geweldig om jou zo te zien optreden. Ik ben nog steeds onder de indruk. Het boek was nog niet helemaal uit. Nu ik verder aan het lezen ben zie ik jou steeds staan. Nogmaals dank voor de prachtige voorstelling.
Riet Koolen

24-01-2015       Campo del Sol, Alkmaar

Je speelde het niet, maar je wás Colometa! Je hebt het boek eer aan gedaan! Ik heb genoten en met mij alle anderen die ik daarna heb gesproken.
Verschillende vrienden willen het boek nu ook lezen op een leesclub waar ze lid van zijn. Ik zou graag op de hoogte gehouden worden van alles wat je doet.
Bedankt voor die prachtige middag.
Jos Zonneveld

24-01-2015       Campo del Sol, Alkmaar

Sinds 1987 ben ik in het bezit van het boek Colometa. Ik werkte toen in een boekhandel en we verkochten zeker meer dan 100 exemplaren van het boek omdat we het zo mooi vonden. Vanaf die tijd is het boek altijd ‘om me heen geweest’. Als ik in Barcelona ben ga ik regelmatig naar het Plaça del Diamant. Het plein is onlangs opgeknapt, de ingang van de schuilkelder is te zien en er zijn heerlijke terrassen. Natuurlijk sta ik even stil bij de sculptuur van Colometa, meestal leg ik een bloem bij haar neer. Vorig jaar heb ik uw voorstelling met enkele medecursisten van Campo del Sol in Bergen gezien. Ook ik was tot tranen toe geroerd. In december lazen we voor de leesclub Colometa, dus kocht ik de Spaanse editie. Kort daarvoor was ik in Barcelona en had een route gemaakt met o.a. het eerste woonhuis, de kerk waar ze trouwde, Café Monumental, de markt, de straat van Antoni. Onder het wandelen hoorde ik alsmaar uw stem in mijn hoofd. De voorstelling van Bergen herleefde in Barcelona. Tenslotte zag ik uw voorstelling afgelopen zaterdag in Alkmaar. Wederom tot tranen geroerd! Graag had ik u diezelfde dag willen bedanken en complimenteren maar helaas moest ik weg. Dank dat u Colometa zo mooi tot leven heeft gebracht.
Josta de Graaf-Gieltjes

2014

21-11-2014       Volksuniversiteit Amstelland, Amstelveen

Toneelvoorstelling Colometa ontroerend en indrukwekkend.
De toneelvoorstelling Colometa door Rosmarie Blaauboer is inmiddels achter de rug. Unaniem waren de reacties zeer positief en lovend. Een aanrader! Was u verhinderd? U hebt werkelijk iets gemist! Gelukkig treedt Rosmarie ook in 2015 door het hele land.
Inge Sommer, docente Spaans, Volksuniversiteit Amstelland, Amstelveen

19-09-2014            Bibliotheek Meppel

Beste mevrouw Blaauboer, Al weken wil ik u even mailen hoe geweldig ik uw uitvoering in de bibliotheek de Wijk vond! Ik heb het boek jaren geleden gelezen en het ontroerde me toen enorm, net zoals uw uitvoering mij ook ontroerde! Heel erg bedankt! En heel veel succes met uw werk en andere uitvoeringen.
Pauline Hofstra

19-09-2014            Bibliotheek Meppel

Mijn Moeder en ik hebben vanmiddag je monoloog bijgewoond in biep De Wijk. Prachtig en heel veel dank. Bij het avondeten en een paar glazen wijn hebben we onze tranen laten gaan om het verhaal, jouw emoties en de gebeurtenissen in onze levens het afgelopen jaar en de afgelopen dagen. Bedankt, ook voor je pottertje.
Nicolien (en moeder Gerda)

6-7-2014            Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Het kwam recht in mijn hart. Alsof ik naar een film zat te kijken en tegelijk het boek erbij voorgelezen kreeg. En nog echter eigenlijk. Ik kan het niet goed onder woorden brengen. Maar je hebt er een grote fan bij gekregen. Wat wás het ontroerend. En op een bepaalde manier was je nog Rosmarie, maar het overgrote gedeelte was je Colometa. En je was de duiven, en de kruidenier, en de revolutie……Je was het hart van het stuk zelf. Heel erg bedankt!
Marijn Wesseling

6-7-2014            Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Ik vond het een belevenis. Jij beheerst zowel de vertel-als de theaterkunst en dat heb je met deze voorstelling op een prachtige manier laten samenvallen. 1 + 1 = 3. Ik was werkelijk van het begin tot het eind volledig door het verhaal in beslag genomen en dat wil wat zeggen voor een dromer als ik. Mooi eenvoudig decor ook en goede ondersteuning door de muziek. Het verhaal raakte jou zelf kon je merken, waardoor je het ook helemaal van binnenuit wist over te brengen. En je liet je niet van de wijs brengen door de stortbuien die op de serre neerkletterden. En dan al die tekst, goeie genade! Kortom, mijn grote complimenten voor dit kunstwerk!
Lucas Smulders

6-7-2014            Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Colometa is een prachtige voorstelling! De beelden die je oproept met je eigen eenvoudige beeld is heel fijn, als een boek waarin je alle vrijheid hebt om zelf een beeld te maken. En de tekst is mooi, knap hoe een boek een toneeltekst kan worden. En leuk hoe je zelf die muziek doet, had het niet door in het begin. Die dans en muziek scènes hadden van mij nog langer mogen duren. Die vond ik zo romantisch, verdrietig en vrolijk tegelijk. Fijn om zo meegesleurd te worden in alle emoties, 1 uur en 40 minuten vlogen om.
Krista Warmsteker

19-6-2014          De Overkant, Ouddorp

Ik ben nog steeds onder de indruk van je voorstelling. Wat heb je mooi gespeeld! Iedereen die ik inmiddels gesproken heb vond het geweldig. Ik hoop echt dat je nog veel voorstellingen mag geven want je zit er nu heel goed in. Ik ben heel dankbaar. Ik bedacht nog aan het Franse woord merci. Dat ligt heel dicht bij Mercè.  Mooi hè.
Nogmaals, heel erg hartelijk bedankt voor een van de mooiste gebeurtenissen in mijn leven.
Elly Bovée, vertaalster van de roman ‘La Plaça del Diamant‘, Nederlandse titel “Colometa’

25-5-2014           besloten voorstelling in tuin, Lelystad

Vandaag heb ik nog vaak gedacht aan wat we gisteren meegemaakt hebben in een geheim tuintheatertje. Ik vroeg me af hoe je in je eentje in ruim anderhalf uur met je spel een groep mensen kan boeien? Al gauw had het verhaal mij gepakt, het bleef me boeien. Mijn ervaring had nog het meeste weg van het lezen van een roman waarbij je je al lezend een voorstelling maakt van de situatie Het meeslepende verhaal van het leven van een gewone vrouw en de mensen die daar een belangrijke rol in speelden. Maar mijn ervaring omvatte veel meer dan dat. Je expressie en je spel, het minimale decor en ieders eigen fantasie gaven er een extra dimensie aan. Op mij heeft het veel indruk gemaakt. Onze welgemeende complimenten voor de manier waarop je Colometa hebt neergezet. Een ervaring om niet te vergeten.
Paul Santman en Otto Bielars

4-5-2014            Museum Kranenburgh, Bergen N-H

Wat een geweldige voorstelling. Het was erg toepasselijk ook; de waanzin van de oorlog had je niet beter kunnen vertellen, dan daar op vier mei in museum Kranenburgh in Bergen. Vanaf het eerste moment dat je het tafeltje in het park droogdept heb ik ademloos zitten kijken en luisteren. De hele voorstelling heb ik geen idee gehad hoe het af zou lopen. Een fantastisch stuk. Je hebt mijn schoonmoeder letterlijk tot tranen geroerd. Ben nu al benieuwd naar je volgende voorstelling.
Koen (en Aziza en Attie)

3-4-2014            Thomashuis, Zwolle

Onderstaande reactie kregen wij van een bezoeker.
‘We zijn heel blij de voorstelling te hebben meegemaakt. Dank voor het uitnodigen van een pracht actrice met zo’n aanrakend, ontroerend en diep menselijk onderwerp. Het was onze eerste kennismaking met het programma van het Thomashuis, maar zal zeker niet de laatste zijn’.
Lida van Dijk, programma coördinator Thomashuis

14-2-2014          kerkje Marken-Binnen

Even tegen je zeggen hoor……Wat een mooie voorstelling gisteren, we hebben er erg van genoten, ze speelt prachtig en neemt je echt helemaal mee in haar verhaal. Ze komt binnen bij je, wat een ontroering.
Betty van Wijk, via Joke Zon organisatie Colometa, Marken-Binnen

2013

13-10-2013       2e try-out, Amsterdam

Ik heb anderhalf uur op de punt van mijn stoel gezeten. Het was aangrijpend en ontroerend. Wat indrukwekkend is: de bescheiden hoeveelheid bewegingen, effecten en rekwisieten. Alles is stil spel, voordracht en expressie. Wij denken er steeds aan terug en het maakt ons ook nieuwsgierig naar het boek. Wij wensen je veel succes met de voortzetting van deze monoloog.
Francien Hommes en Diderik Wagenaar

13-10-2013       2e try-out, Amsterdam

Wij genieten nog na van je prachtige voorstelling, nogmaals dank ervoor. ´Reis naar het einde van de nacht` van Louis Ferdinand Céline, geïllustreerd door Jaques Tardi heeft als hoofdpersoon Bardamu, op zijn tocht door de oorlog en de wereld. Het is de monoloog van een argeloze ziel, in die zin deed Colometa me aan hem denken, mensen zonder weerstand tegen de grote bewegingen van de wereld. Bijzonder vonden we dat je, ondanks het zware onderwerp (de Spaanse Burgeroorlog), toch zo getroost uit deze voorstelling komt. Dat komt niet alleen door de taal maar ook door jouw spel.
Maia en Brans Strassen

9-6-2013            try-out in tuin, Nijmegen

Een weekje geleden kwamen we terug uit Barcelona, waar we bij een van onze zwerftochten ook op het Diamantplein, jou wel bekend, terecht kwamen. Terwijl we daar zaten hebben we weer tijd genomen om jouw prachtige versie van de gelijknamige roman de revue te laten passeren.
Godfried Beumers en Paul van der Velde

9-6-2013            try-out in tuin, Nijmegen

De afgelopen week heb ik nog erg nagenoten van de viering van mijn 50e verjaardag! Iedereen die ik sprak was geraakt door je optreden als Colometa. Je was de belichaming van Colometa zelf! Het was een gift aan iedereen, waarvoor nogmaals enorme dank.
Joost Willems

Reacties zijn gesloten.