Reacties en recencies

Recensies over de monoloog Colometa

16-01-2015 Synagoge van Borne

Uitstekende monoloog van Rosmarie Blaauboer. Kijken naar een monoloog over de eenvoudige vrouw Colometa is een belevenis. Rosmarie Blaauboer slaagt erin de volledige aandacht van haar publiek een uur en veertig minuten lang vast te houden. Je ziet geen toneelspeelster die Colometa speelt, Rosmarie Blaauboer is Colometa. Door haar manier van vertellen en spelen slaagt ze erin om zowel Colometa, haar man, haar kinderen en haar tweede man levensecht voor je te zien. Een prestatie die weinigen haar nadoen. Mocht zij nog eens in Borne optreden, ga dan kijken. Zij verdient een groot publiek.
Recensie 17 jan 2015, ‘Wat Borne Boeit’

6 -7-2014 Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Colometa laat niet meer los
Vanaf het allereerste moment hangt het publiek aan Blaauboers lippen, die precies de juiste toon weet te raken om het publiek tot het einde te boeien. Heel sterk is haar natuurlijke en ingetogen spel waarmee ze haar personage Natalia karakter geeft, maar ook ruimte laat voor fantasie om ons met haar te identificeren. Het is een kunst om in een monoloog van anderhalf uur een verhaal zo levendig tot de verbeelding te doen spreken. Eenvoud en intimiteit maken Colometa tot een roman die je niet meer loslaat.
Universele kracht
Waar Het Achterhuis van Anne Frank nog een coming of age verhaal blijft, is La Plaça del Diamant een echte Bildungsroman, waarin we de traumatiserende gevolgen van een oorlog zien, maar ook hoe Natalia daarna gelouterd op haar leven terugkijkt. Dit geeft het verhaal naar mijn idee een enorme universele kracht, die Blaauboer in haar monoloog op het toneel heeft weten te brengen. Colometa is in al zijn eenvoud zeer indrukwekkend.
Hier de hele recensie :
http://toneel.blog.nl/gezien/2014/07/10/colometa-laat-niet-meer-los
Saskia Elise. toneelblog.nl

Reacties op de monoloog Colometa

 

12-11-2016 Theater Colometa, Amsterdam

Dank je wel voor de wonderschone voorstelling, het raakt me diep in mijn hart.
Astrid Keijser

11-11-2016 Huis Kernhem, Ede

LOS expositie beeldende kunst, poëzie en toneel
We kijken terug op een prachtige voorstelling van Colometa en koesteren deze avond als een bijzonder moment.
Marcel en Mieke Verbrugge

11-11-2016 Huis Kernhem, Ede

LOS expositie beeldende kunst, poëzie en toneel
Je optreden was fantastisch! Knap gedaan gezien de lappen tekst. Mooi verhaal en prachtig verbeeld! Hoop je weer te zien in een nieuwe monoloog.
Gerhard de Groot

06-11-2016 Theater Colometa, Amsterdam

Wat was het een aangrijpende middag, prachtig intens vertel je dit schitterende verhaal. Met zuivere kleine middelen, zoveel emotie teweeg brengen is héél knap. Fijn om te zien dat je na al die jaren dit mooie ‘vak’ nog zo beheerst.
Christiaan Nortier en Marjan Geveling

06-11-2016 Theater Colometa, Amsterdam

Onze complimenten voor de fijne ontvangst, het intieme en kleinschalige karakter en de grootsheid van jouw optreden. We hebben ademloos geluisterd en werden door jou meegenomen naar Barcelona. Sprekend voor mezelf, alsof ik midden in een film aan de zijlijn zat en toekeek naar jouw wereld, naar jouw leven, de bijzondere en aangrijpende gebeurtenissen. De intensiteit, jouw mimiek en het volledig ‘in je rol’ zitten alsof jij niet Roos was (en tegelijkertijd ook juist weer wel) , het ingetogen ‘acteren’, zonder dat ik in de gaten had dat ik naar een toneelvoorstelling zat te kijken. Het maakte dat ik met stille verwondering naar jou heb gekeken en geluisterd. Je hebt Natalia tot leven gebracht. We bewonderen je lef en talent om zo heel ‘dichtbij en tastbaar’ zo groots te kunnen acteren.
We hebben uitgebreid na zitten praten over jouw talent, wat echt een groot publiek verdient. We blijven je volgen, waar dan ook!
Elisabeth van Tuil en Paul Kotvis

21-02-2016 Honig Breethuis, Zaandijk

Wat een zondagmiddag bracht je mij en alle mensen, een hoogtepunt in de Salon van het Honig Breethuis. Een schitterend verhaal, een verhaal dat er toe doet, gebracht met zoveel intensiteit en gevoeligheid dat ieder woord door jou gebracht rechtstreeks mijn ziel aansprak; na het boek en de voorstelling die ik bezocht in museum Kranenburgh in Bergen een waar hoogtepunt! Dank je. Ik hoop van harte dat velen ervan zullen weten.
Riet Alons, programmeur van het Honig Breethuis

01-11-2015 Theater Colometa, Amsterdam

Prachtig ontroerend en zo beeldend. Het is alsof ik het Plaça del Diamant ken, of ik er gelopen heb in Colometa’s schoenen en nu een leven rijker ben.
Katja Vos

01-11-2015 Theater Colometa, Amsterdam

Prachtig mooi gebracht! Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal. Ontroerend en aangrijpend. Een aanrader!
Mireille Chateau en Michèle Harteveld

24-01-2015 Alkmaar (besloten voorstelling van Campo del Sol)

Je speelde het niet, maar je wás Colometa! Je hebt het boek eer aan gedaan! Ik heb genoten en met mij alle anderen die ik daarna heb gesproken.
Verschillende vrienden willen het boek nu ook lezen op een leesclub waar ze lid van zijn. Ik zou graag op de hoogte gehouden worden van alles wat je doet. Bedankt voor die prachtige middag.
Jos Zonneveld

24-01-2015 Alkmaar (besloten voorstelling van Campo del Sol)

Sinds 1987 ben ik in het bezit van het boek Colometa. Ik werkte toen in een boekhandel en we verkochten zeker meer dan 100 exemplaren van het boek omdat we het zo mooi vonden. Vanaf die tijd is het boek altijd ‘om me heen geweest’. Als ik in Barcelona ben ga ik regelmatig naar het Plaça del Diamant. Het plein is onlangs opgeknapt, de ingang van de schuilkelder is te zien en er zijn heerlijke terrassen. Natuurlijk sta ik even stil bij de sculptuur van Colometa, meestal leg ik een bloem bij haar neer. Vorig jaar heb ik uw voorstelling met enkele medecursisten van Campo del Sol in Bergen gezien. Ook ik was tot tranen toe geroerd. In december lazen we voor de leesclub Colometa, dus kocht ik de Spaanse editie. Kort daarvoor was ik in Barcelona en had een route gemaakt met o.a. het eerste woonhuis, de kerk waar ze trouwde, Café Monumental, de markt, de straat van Antoni. Onder het wandelen hoorde ik alsmaar uw stem in mijn hoofd. De voorstelling van Bergen herleefde in Barcelona. Tenslotte zag ik uw voorstelling afgelopen zaterdag in Alkmaar. Wederom tot tranen geroerd! Graag had ik u diezelfde dag willen bedanken en complimenteren maar helaas moest ik weg. Dank dat u Colometa zo mooi tot leven heeft gebracht.
Josta de Graaf-Gieltjes.

21-11-2014 Volksuniversiteit Amstelland, Amstelveen

Toneelvoorstelling Colometa ontroerend en indrukwekkend.
De toneelvoorstelling Colometa door Rosmarie Blaauboer is inmiddels achter de rug. Unaniem waren de reacties zeer positief en lovend. Een aanrader! Was u verhinderd? U hebt werkelijk iets gemist! Gelukkig treedt Rosmarie ook in 2015 door het hele land op.
De organisatie van Colometa van de Volksuniversiteit, Inge Sommer (docente Spaans)

06-07-2014 Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Het kwam recht in mijn hart. Alsof ik naar een film zat te kijken en tegelijk het boek erbij voorgelezen kreeg. En nog echter eigenlijk. Ik kan het niet goed onder woorden brengen. Maar je hebt er een grote fan bij gekregen. Wat wás het ontroerend. En op een bepaalde manier was je nog Rosmarie, maar het overgrote gedeelte was je Colometa. En je was de duiven, en de kruidenier, en de revolutie….. Je was het hart van het stuk zelf. Heel erg bedankt!
Marijn Wesseling

06-07-2014 Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Ik vond het een belevenis. Jij beheerst zowel de vertel- als de theaterkunst en dat heb je met deze voorstelling op een prachtige manier laten samenvallen. 1 + 1 = 3. Ik was werkelijk van het begin tot het eind volledig door het verhaal in beslag genomen en dat wil wat zeggen voor een dromer als ik. Mooi eenvoudig decor ook en goede ondersteuning door de muziek. Het verhaal raakte jou zelf kon je merken, waardoor je het ook helemaal van binnenuit wist over te brengen. En je liet je niet van de wijs brengen door de stortbuien die op de serre neerkletterden. En dan al die tekst, goeie genade! Kortom, mijn grote complimenten voor dit kunstwerk!
Lucas Smulders

06-07-2014 Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam

Colometa is een prachtige voorstelling! De beelden die je oproept met je eigen eenvoudige beeld is heel fijn, als een boek waarin je alle vrijheid hebt om zelf een beeld te maken. En de tekst is mooi, knap hoe een boek een toneeltekst kan worden. En leuk hoe je zelf die muziek doet, had het niet door in het begin. Die dans en muziek scènes hadden van mij nog langer mogen duren. Die vond ik zo romantisch, verdrietig en vrolijk tegelijk. Fijn om zo meegesleurd te worden in alle emoties 1 Uur en 40 minuten vlogen om.
Krista Warmsteker

25-05-2014 Lelystad (besloten voorstelling)

Vandaag heb ik nog vaak gedacht aan wat we gisteren meegemaakt hebben in een geheim tuintheatertje. Ik vroeg me af hoe je in je eentje in ruim anderhalf uur met je spel een groep mensen kan boeien. Al gauw had het verhaal mij gepakt, het bleef me boeien. Mijn ervaring had nog het meeste weg van het lezen van een roman waarbij je je al lezend een voorstelling maakt van de situatie Het meeslepende verhaal van het leven van een gewone vrouw en de mensen die daar een belangrijke rol in speelden. Maar mijn ervaring omvatte veel meer dan dat. Je expressie en je spel, het minimale decor en ieders eigen fantasie gaven er een extra dimensie aan. Op mij heeft het veel indruk gemaakt. Onze welgemeende complimenten voor de manier waarop je Colometa hebt neergezet. Een ervaring om niet te vergeten.
Paul Santman en Otto Bielars

04-05-2014 Museum Kranenburgh, Bergen N-H

Wat een geweldige voorstelling. Het was erg toepasselijk ook; de waanzin van de oorlog had je niet beter kunnen vertellen, dan daar op vier mei in museum Kranenburgh in Bergen. Vanaf het eerste moment dat je het tafeltje in het park droogdept heb ik ademloos zitten kijken en luisteren. De hele voorstelling heb ik geen idee gehad hoe het af zou lopen. Een fantastisch stuk. Je hebt mijn schoonmoeder letterlijk tot tranen geroerd. Ben nu al benieuwd naar je volgende voorstelling.
Koen (en Aziza en Attie)

03-04-2014 Thomashuis Zwolle

Onderstaande reactie kregen wij van een bezoeker. ‘We zijn heel blij de voorstelling te hebben meegemaakt. Dank voor het uitnodigen van een pracht actrice met zo’n aanrakend, ontroerend en diep menselijk onderwerp. Het was onze eerste kennismaking met het programma van het Thomashuis, maar zal zeker niet de laatste zijn’.
Lida van Dijk (programma coördinator Thomashuis)

13-10-2013 Amsterdam ( 2e besloten try-out)

Ik heb anderhalf uur op de punt van mijn stoel gezeten. Het was aangrijpend en ontroerend. Wat indrukwekkend is: de bescheiden hoeveelheid bewegingen, effecten en rekwisieten. Alles is stil spel, voordracht en expressie. Wij denken er steeds aan terug en het maakt ons ook nieuwsgierig naar het boek. Wij wensen je veel succes met de voortzetting van deze monoloog.
Francien Hommes en Diderik Wagenaar

13-10-2013 Amsterdam (2e besloten try-out)

Wij genieten nog na van je prachtige voorstelling, nogmaals dank ervoor.’Reis naar het einde van de nacht` van Louis Ferdinand Céline, geïllustreerd door Jaques Tardi, heeft als hoofdpersoon Bardamu, op zijn tocht door de oorlog en de wereld. Het is de monoloog van een argeloze ziel, in die zin deed Colometa me aan hem denken, mensen zonder weerstand tegen de grote bewegingen van de wereld. Bijzonder vonden we dat je, ondanks het zware onderwerp (de Spaanse Burgeroorlog), toch zo getroost uit deze voorstelling komt. Dat komt niet alleen door de taal maar ook door jouw spel.
Maia en Brans Strassen

09-06-2013 Nijmegen (1e besloten try-out)

Een weekje geleden kwamen we terug uit Barcelona, waar we bij een van onze zwerftochten ook op het Diamantplein, jou wel bekend, terecht kwamen. Terwijl we daar zaten hebben we weer tijd genomen om jouw prachtige versie van de gelijknamige roman de revue te laten passeren.
Godfried Beumers en Paul van der Velde

09-06-2013 Nijmegen (1e besloten try-out)

De afgelopen week heb ik nog erg nagenoten van de viering van mijn 50e verjaardag! Iedereen die ik sprak was geraakt door je optreden als Colometa. Je was de belichaming van Colometa zelf! Het was een gift aan iedereen, waarvoor nogmaals enorme dank.
Joost Willems

De voorstelling Colometa     Rosmarie over Colometa      Colometa voor wie en waar?    Auteur Mercé Rodoreda      Contact en boeken

Reageren is niet mogelijk